Would you prefer to live in Kerala

You can Download Project Tiger Questions and Answers, Summary, Activity, Notes, Kerala Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 2 Chapter 1 help you to revise complete Syllabus and score more marks in your examinations.

Kerala State Syllabus 10th Standard English Solutions Unit 2 Chapter 1 Project Tiger (Memoir)

Project Tiger Textual Questions Activities and Answers

10 Class English Chapter Project Tiger Question 1. Do you know that a paragraph normally contains a topic sentence in it? It is general in nature and can be found anywhere in the paragraph. The other sentences in the paragraph support, prove, give examples and present additional information on the topic sentence.

  • Identify the topic sentence in the first paragraph
  • How many examples are given to support the topic sentence? What are they?

Answer:
Making films with animals.
Two examples are given to support the topic sentence. One is the example of an Alsatian called Rin-tin-tin and the other one is a Collie called Lassies.

Tiger 3 Unit 2 Question 2. Does the second paragraph introduce a new topic sentence? If not, what supporting detail about the animal actors of Hollywood do you get from this paragraph?

  • What additional information do you get about standins?
  • What is the puzzling incident described in Paragraph 3?
  • Which incident shows that the animal-actors in Hollywood were treated with reverence?

Answer:
No, the second paragraph doesn’t have a separate topic sentence. The animal actors of Hollywood have standins. It is the additional information about the topic sentence.

  • A standin is a person who is physically similar to the real star.
  • When the cameraman shouted at everyone to take position, the dog remained where it was.
  • Even the animal-actors in Hollywood have stand-ins and it is a great reverence to them as famous actors.

Tiger 2 Unit 2 Test Standard Question 3. What were the difficulties Alfred Hitchcock had to face while making the film ‘Birds’?
Answer:
Alfred Hitchcock wanted birds as actors. It was difficult to get trained ravens as actors. But one hundred of them were to be found.

Paragraph on Project Tiger Question 4.
How did Hitchcock manage to get a large number of ravens for his film?
Answer:
He placed notices in the press all over the United States to get hold of trained ravens.

10 Class English Chapter Project Tiger Questions and Answers Question 5.
What is described as ‘pretty impressive’?
Answer:
To watch fifty ravens perched quietly in a row on a specified spot and all of them obeying the command of the trainer was pretty impressive.

Project Tiger Summary Question 6.
Identify the main topic of the article from Para 8.
Answer:
Shooting films using tigers.

Tiger 1 Unit 2 Question 7.
What other details are given about the topic in the paragraph?
Answer:
The role the tiger has to play in the scene.

Project Tiger Question 8.
How did Ray manage to get a tiger?
Answer:
Ray approached the manager of ‘Bharath Circus’.

Question 9.
What is the role of a ringmaster in a circus?
Answer:
Ring master is the person who is in charge of the performances done by animals in a circus.

Question 10.
What were the difficulties faced in bringing the tiger before the camera?
Answer:
Without the trainer, the tiger can’t be let out of the cage. The trainer must not be seen with the tiger.

Question 11.
What does the expression ‘to go down the drain’ mean?
Answer:
Serving no purpose, irretrievably lost or to go to a state of being wasted.

Question 12.
What was Mr. Thorat’s suggestion to control the tiger?
Answer:
Mr. Thorat suggested tying a wire around the tiger’s neck which would be thin but strong.

Question 13.
What made Ray think of a collar made of tiger skin?
Answer:
He thought so because the wire would not be visible.

Question 14.
Why did Mr. Thorat bring two tigers instead of one?
Answer:
He brought two tigers because if one of them gave any trouble, they could use the other.

Question 15.
Why was Mr. Thorat taken aback?
Answer:
He was taken aback because the tiger instead of walking sedately in a dignified manner started to jump.

Question 16.
What might be the reason for the tiger’s unexpected behaviour?
Answer:
lt was not used to such a scene in its life/ It might have frightened by the huge crowd outside.

Question 17.
How does Ray describe the situation humourously?
Answer:
They were watching a new and strange kind of circus.

Question 18.
What did Ray mean when he said, “This should have been the end of the story”?
Answer:
If the camera had worked properly, this would have been the end of the incident.

Question 19.
Why was Mr Thorat asked to ‘give it another go’?
Answer:
To shoot the scene again.

Question 20.
What was the ‘magic’ performed by the ti-ger?
Answer:
The tiger emerged from the cage with a loud roar and charged at the villagers standing behind the camera and all ran away from the scene instantly.

Question 21.
What was really required of the tiger in that scene?
Tiger Questions and Answer:
It was required to come out from the bamboo and walk over to the spot they had chosen.

Question 22.
What did Ray and his team realise two days later?
Answer:
They realized that the shot came nicely.

Project Tiger Textual Activities and Answers

Activity 1

Write the events that took place in both the places in a sequential order and then describe the shooting

Answer:

Shooting at Notun GramShooting at Boral
Found a suitable bamboo grove in Notun GramFound bamboo grove-near Calcutta in Boral
A lorry arrived with two well-fed tigersThe lorry arrived
Tripod was placed facing the bamboo groveThe tiger was there with the steel wire and the special collar      ‘
The actors were arranged in such a way that they could be showed along with the tigerThere were a lot of people to watch the film shooting
Fixed five foot iron rod to the ground and fixed a long wire at the one end of the collar of the tigerThe crowd were not ready to move from their position
When the door opened the tiger began to dance and jump as if in a circusWhen the door opened, the tiger emerged with a loud roar and charged at the villagers
When it became calm the shots were takenAfter that it calmed down and the shot was taken
The shots were dark owing to poor light.The shot came nicely

Description:
At last we found a suitable bamboo grove in Notun Gram. Soon a lorry arrived with two well-fed tigers. The crew placed the Tripod facing the bamboo grove and the actors were arranged in such a way that they could be showed along with the tiger. A five foot iron rod was fixed to the ground and a long wire at the one end of the collar of the tiger was tied to it. When the door opened the tiger began to dance and jump as if in a circus. After some time when the tiger became calm, the remaining shots were taken. Later we found the shots didn’t come alright; We found another bamboo grove near Calcutta in Boral. The lorry with the tiger arrived there. There were a lot of people to watch the film shooting. The crowd were not ready to move from their position. As the cage was opened, the tiger emerged with a loud roar and charged at the villagers. All disappeared from the scene. The shots were taken when the tiger became calm.

Activity 2

What would Ray have spoken? Attempt the conversation between Ray and the manager.
Answer:
Conversation
Satyajit Ray : Good morning sir.
Manager : Good morning, what help can I do for you?
Satyajit Ray : I am a film Director and I need some help from this circus company.
Manager : Oh, you are from cinema, aren’t you? What help can I do for you?
Satyajit Ray : We would like to know whether you can provide a tiger for our film shooting.
Manager: A tiger! My goodness! What are you going to do with a Tiger in a cinema?
Satyajit Ray : Nothing to worry, we need him only for a couple of hours.
Manager : Till now I have never lent my circus animals for any other purpose.
Satyajit Ray : If you could spare one it would be a great help for us.
Manager : Being an ardent supporter of cinema, how can I reject your request?

Activity 3

Draft the likely notice that was published in the newspaper.
Answer:

Activity 4

Imagine Ray writes a letter to the Chairman of Animal Welfare Board of India informing him the details of the shoot and ensuring him that the rules will be strictly adhered to. Draft the likely letter.
Answer: From
M/s Satyajit Ray and Company
Film Director
Kolkata.
Mobile number:_______ Email address:_______ Date:_______
To
The Chairman
Animal Welfare Board of India.
(Ministry of Environment and Forests, Govt, of India)
Post Box No. 8672
13/1, Third Seaward Road, Valmiki Nagar,
Thiruvanmiyur,
Chennai – 600 041.
Respected sir,
Sub: Permission for using trained animals for the shooting purpose.

The shooting of our next film ‘Goopy Gyne Ba- gha Byne’ is scheduled to begin by next month. A tiger is an inevitable part of the story. After many review we have decided to hire a tiger from Bharat circus for this shoot. We are also planning to carry this animal by a truck specially designed for the purpose. We assure you that we will follow all the conditions for the prevention of cruelty to animals act.

I am looking forward to getting your response. You can reach through the contact details men-tioned above. Thank you very much for the help and for considering this request.

Sincerely yours,
(Signature)
Satyajit Ray and Company Kolkata

Activity 5

Ray begins his article with the topic sentence, ‘No one can beat Hollywood when it comes to making films with animals in them.’ How does Ray substantiate his argument with the evidences provided in this passage ?
Answer:
• The trained dogs were very famous stars.
• The money they earned was no less than what a real film star got.
• This dog’s acting was more impressive than that of a human.
• It seemed that the director could make Lassie do just about anything.
• Their owners could easily mafefas much as a hundred thousand rupees from just one film.

Activity 6

Read the question from textbook (page no. 52)
After reading the article Project Tiger, you would have understood the stress and strain behind film-making. The article also throws light on the research done by master film-makers like Hitchcock and Ray before shooting a film.
Are the new generation film-makers serious about film-making?
Conduct a debate on this topic in the class. You may first think about the points for and against the topic and then develop a speech to be made in favour of or against new generation films and film-makers.

Answer:

Points in favour of new generation films and film makersPoints against new generation films and film makers
Cameras and camera techniques are advancedThey are using digital cameras
Different types of shots by using drones and other devicesToo much care of computer graphics
Use of virtual images.Doesn’t invest much time in the different aspects
Use of social Medias for advertisementNever takes risks and researches
The costumes are very naturalConcentrates on the visuals
Real incidents are narrated

→ The arguments that you have put forward in the debate.

In my opinion the new generation film makers depend on the digital cameras and other digital devices to shoot the film. So I feel they would be always comfortable and the work would be very easy. Moreover, they can utilize the virtual images instead of the real images. Instead of using a live animal they resort to a virtual animal. It will create and nurture artificiality. The post production and the pre-production work could be done with minimum man power. The sound recording and other background scroll will be finished while the film is being shot. So the work would be easier for the new gen film makers. The sustain nature of the film will be less compared with the old generation’s.

Let’s learn about words

Activity 1

Go through the ‘film terminology’ given and answer the questions that follow.

  1. If you want to show the feelings of a character, what type of shot will you choose?
  2. If you want to show a character running, what camera movement will you use?
  3. If your protagonist is walking disappointedly through a paddy field, which camera angle will you use?
  4. If you want to show a tall tree from bottom to top, which camera movement will you use?
  5. If you want to shoot a character saying something very casual, which shot will you prefer?

Read the question from textbook (page no. 53)
Answer:

  1. Close up
  2. Dolly / Tracking
  3. High angle
  4. Tilt
  5. Medium shot

Activity 2

Read the question from textbook, (page no. 54)

Answer:

Activity 3

Fill in the following blanks with suitable words given in the box.
1. In Chaplin’s film The Circus, the lion in the cage does not seem to be……………………
2. It is ………………….. to take a screen test before casting an actor for a role.
3. In the fight scene, the boys were ………………………….at the thought of having to dive from the ledge.
4. They were looking for a …………………….. youth to do the role of an army personnel.
5. Prem Nazir is one of the most …………………. remembered actors in Malayalam cinema.
6. Producers of low budget films can’t ………………… top-rated actors.
7. The veteran director has decided to cast an amateur actor as the ………………. in his new film.
[reverentially, customary, protagonist, petrified, ferocious, robust, afford]
Answer:

  1. In Chaplin’s film The Great Circus, the lion in the cage does not seem to be that ferocious.
  2. It is customary to have a screen test before casting an actor for a role.
  3. In the fight scene, the boys were petrified at the thought of having to dive from the lodge.
  4. They were looking for a robust youth to do the role of army personnel.
  5. Prem Nazir is one of the most reverentially remembered actors in Malayalam cinema.
  6. Producers of low budget films can’t afford top-rated actors.
  7. The veteran director has decided to cast an amateur actor as the protagonist in his new film.

Project Tiger Exam Oriented Questions and Answers

Questions 1 -4. Read the passage from the story ‘Project Tiger’ and answer the questions that follow.

Every animal in a Hollywood film is well-trained. It is not difficult to train a horse or a dog. But have you ever heard of trained ravens? Not just one or two, but nearly a hundred of them? Even this was made possible in Hollywood, when the creator of some of the best suspense films in the history of cinema, Alfred Hitchcock, decided to make a film called Birds. In the story, birds from all over the world started attacking humAnswer: Hitchcock needed a variety of birds, but what was required in the largest number was ravens. Notices were placed in the press all over the United States, asking people to contact the filmmaker if they knew how to get hold of trained ravens.
Someone replied within a few days. He was asked to bring his birds, and he arrived with almost a hundred trained ravens. Admittedly, their training had not gone very bad. That is to say, they could not do anything that might be seen as extraordinary. But if as many as fifty ravens are told to perch quietly in a row on a specified spot, and if they obey this command instantly, isn’t that pretty impressive?
1. What is the peculiarity of animals used in Hollywood films?
2. Name the film made by Hitchcock mentioned in the passage.
3. What did Hitchcock do to get ravens for his film?
4. What was ‘Pretty impressive’ about trained ravens? (SCERT Question Pool 2017)
Answer:
1. They are well-trained.
2. ‘Birds’
3. Hitchcock placed notices in the press all over the United States asking people to contact him if they knew how to get hold of trained ravens.
4. Fifty ravens obeyed the command and perched quietly in a row on a specified spot.

Questions 5-7. Read the passage from the story ‘Project Tiger’ and answer the questions that follow.

Mr Thorats men had fixed a five foot iron rod to the ground, about thirty feet from the area where the tiger was supposed to take a walk. They took a thin, long,Wire and fixed one end to the collar made of tiger-skin that the tiger was already wearing. The other end was tied firmly to the visible portion of the iron rod.

The door of one of the cages was unfastened and Mr Thorat called out to the tiger. It responded almost at once and sprang out of its cage to land on the open space outside. What followed was totally unexpected. One look at Mr Thorats startled and helpless face told us that he was as taken aback as rest of us.

Instead of walking sedately in a dignified manner, the tiger started prancing around with tremendous enthusiasm. It leapt, it jumped, it rolled about, dragging its poor trainer who was desperately clutching the wire tied to the tigers collar in a futile attempt to bring it under control. We stood around foolishly, watching a new and strange kind of circus which we were getting to see for free.
5. Why was Mr Thorat taken aback?
6. How does Ray describe the situation humourously?
7. Find out the word from the passage that means ‘very calmly’.
Answer:
5. He was taken aback because the tiger instead of walking sedately,in a dignified manner started to jump.
6. They were watching a new and strange kind of circus.
7. Sedately

Discourse based Questions and Answers

Dialogue Writing

It involves the dialogue between the characters in the lesson. It is an exchange of ideas between two persons using informal expressions.

Question 8.
Satyajit Ray wanted a tiger for the shooting of the film. He met the manager of the circus company. Write the conversation between the manager and Ray.
Answer:
Ray : Good morning sir. I am Satyajit Ray.
Manager : Good morning, what can I do for you?
Ray : I want a tiger from your circus company for the shooting of my new film
Manager : How long will the shooting be?
Ray : Only for two hours.
Manager : If you consult our ring master, he will make the arrangement for you.
Ray : Mr.Thorat is your ringmaster, isn’t he?
Manager : Yes of course, you had better see him first.
Ray : Ok sir. Thank you.
Manager : You are welcome.

Question 9.
The chairman of the Animal Welfare Board received a complaint regarding the shooting with the tiger. He contacted Ray on telephone to know more about it. What could be the telephonic conversation between the two? (Orukkam 2017)
Answer:
Chairman : Hello, Good afternoon. Can I speak to Mr. Satyajit Ray?
Ray : Yes, Satyajit Ray speaking. May I know who this is?
Chairman : Sir, I am the chairman of the Animal Welfare Board.
Ray : Ok sir. How can I help you?
Chairman : The villagers of Notun Gram have given a complaint that shooting with the tiger has caused inconvenience to them.
Ray : Oh my God. There is no fault on our side. We had warned the villagers to stay away from the shooting scene but they were not ready to listen. Is it?
Chairman : Sorry Sir, I don’t know what happened actually. I just called to enquire regarding the complaint.
Ray : It is ok sir. Thank you for the information.

Notice

A notice is a written or an oral statement that contains the particulars of holding a meeting.

Format of Notice

Question 10.
Alfred Hitchcock decided to make a film called Birds. Hitchcock needed a variety of birds, but what was required in large numbers was ravens. Prepare the likely notice. (Orukkam 2017)

Informal Letter

Format of Informal letter

Question 11.
After reading the ‘Project Tiger’ you decide to write a letter to Mr. Thorat appreciating him of being successful in making the tiger act in the film. Prepare the letter. (Orukkam 2017)
Answer:
Sender’s Address
Date
Dear Sir,
I happened to read the Memoir ‘Project Tiger’ by Satyajit Ray. From this memoir the pain and sufferings Satyajit Ray took to shoot a film with a tiger are clearly visible, In the film ‘Goopy Gyne Bagha Byne’ a tiger is an inevitable part of the story. So the shooting wouldn’t progress if the tiger was not ready.

I would like to appreciate you because after reading the memoir I understood that you contributed a lot to make the shooting of the film a successful one. Shooting with a tiger is not an easy task. Your idea of tying a wire around the tiger’s neck which was thin but strong was a good idea.

Wishing you all success in future and hoping to see you and your tigers in more films.
With Regards,
(Name)

Narrative

Question 12.
Satyajit faced a lot of difficulties while shooting his film. Narrate the incidents in your own words.
Answer:
Satyajit Ray faced a lot of difficulties while shooting the film ‘Goopy Gyne Bagha Byne’. The shooting was in a suitable bamboo grove in Notun Gram. A lorry with two well fed tigers arrived. The crew placed the tripod facing the bamboo grove and the actors were arranged in such a way that they could be showed along with the tiger. A five foot iron rod was fixed to the ground and a long wire at one end of the collar of the tiger was tied to it. When the door opened the tiger sprang out of its cage.

Instead of walking calmly it started prancing around with tremendous enthusiasm as if in a circus. After sometime when the tiger became calm, the remaining shots were taken. Later it was found that the shots didn’t come alright because the camera had failed to work properly. The scenes had to be shot again. Another bamboo grove in a village called Boral was found and a lorry with a tiger arrived there.

A lot of people came to watch the shooting and the crowd was not ready to move from their position. When the door of the cage was opened the tiger emerged with a loud roar and charged straight at the villagers. All disappeared from the scene. The shots were taken again when the tiger became normal again.

News Report

The purpose of a news report is to inform readers of what is happening in the j world around us.

Question 13.
You are the reporter of a famous daily. You happen to visit the shooting location of Satyajit Ray’s film ‘Goopy Gyne Bagha Byne’. What could be the report you prepare for the daily? (Orukkam 2017)

Profile

Question 14.
Prepare a short profile of Satyajit Ray using the hints given below.
Born : May 2, 1921, Kolkata
Known as : Indian Bengali filmmaker
Famous as : Writer, producer, screenplay writer, lyricist, composer
Awards : Academy Award, Bharat Ratna
Education : Viswa-Bharati University, Presidency College, Kolkata, Bally gunge Government High School.
Died : April 23, 1992, in Kolkata
Answer:

Satyajit Ray

Satyajit Ray the renowned director was born on May 2, 1921, in Kolkata. He was known as Bengali filmmaker. He was famous as a writer, producer, screenplay writer, lyricist, and composer. He was honoured with Academy Award and Bharat Ratna. He was educated at Ballygunge Government High School, Viswa-Bharati University and Presidency College, Kolkata. He passed away on April 23, 1992, in Kolkata.

Language Elements

Reported Speech

Question 15.
Read the following conversation and answer the questions given below.
Manager : How many days do you need a tiger?
Ray : I want it for two hours.
What did the manager ask Ray?
What was Ray’s reply? (First Term Evaluation)
Answer:
The manager asked Ray how many days he needed the tiger for.
Ray replied that he wanted it for two hours.

Question 16.
Read the following conversation and answer the questions given below.
Ray : Why did you bring two tigers?
Mr. Thorat : I decided to play it safe.
What did the Ray ask Mr. Thorat?
What was Mr. Thorat’s reply? (SCERT Question Pool 2017)
Answer:
Ray asked Mr. Thorat why he had brought two tigers.
Mr. Thorat replied that he had decided to play it safe.

Identify the Correct Word

Question 17.
Read the passage and choose the right option from those given below.
Satyajit Ray was/were an Indian Bengali filmmaker who/which is widely regarded as one of the greatest filmmaker/filmmakers of the 20th century. Ray was born on/in the city of Kolkata into a bengali family prominent in the world of arts and literature. He started his career as a commercial artist but/and was drawn into independant film making from/after meeting French filmmaker Jean Renoir.
Answer:
Satyajit Ray was an Indian Bengali film maker who is widely regarded as one of the greatest filmmakers of the 20th century. Ray was born in the city of Kolkata into a Bengali family, prominent in the world of arts and literature. He started his career as a commercial artist but was drawn into independant film making after meeting French filmmaker Jean Renoir.

Editing

Question 18.
Edit the following passage.
Mr. Thorat fronwed. ‘I’m not sure’, he replied. ‘I has never let him out of his cage on his own, so really I don’t knew’.
Answer:
Mr. Thorat frowned. ‘I’m not sure, he replied. T have never let him out of his cage on his own, so really I don’t know’.
Conversation

Question 19.
Complete the conversation suitably.
Ray : You look very confident,……….?
Thorat : Yes, because I have brought two tigers.
Ray : ……………………………………………..
Thorat : I decided to play it safe.
Ray : What will you do with the two tigers?
Thorat : If one tiger fails to act, ……………….
Ray : You had better……………….
Thorat : Ok, I will take the tigers out.
Ray : ……………………………………………..?
Thorat : No, they will not create any trouble. I have tied wires on their neck.
Answer:
Ray : You look very confident, don’t you?
Thorat : Yes, because I have brought two tigers.
Ray : What is the need for two tigers?
Thorat : I decided to play it safe.
Ray : What will you do with the two tigers?
Thorat : If one tiger fails to act, I will use the other.
Ray : You had better leave the tigers out Ok, I will take the tigers out.
Thorat : Ok, I will take the tigers out.
Ray : Will they create any trouble?
Thorat : No, they will not create any trouble. I have tied wires on their neck.

Information Transfer / Interpreting Data

Questions 20-24. Study the notice given below and answer the questions that follow.

20. What is the programme mentioned in the notice?
21. Mention the venue of the programme?
22. How often is the passing out ceremony conducted?
23. When did the SPC Wing come into existence?
24. What are the highlights of the programme? (SCERT Question Pool 2017)
Answer:
20. Annual Passing out Ceremony of SPC Officers.
21. Police Training Centre, Thycaud, Thiruvananthapuram.
22. Annually
23. In 2011
24. Passing out parade of SPC Officials and Honouring the officials with medals.

Questionnaire

Questionnaire is a set of printed or written questions with a choice of answers, devised for the purposes of interview, survey or statistical study. Questionnaires may be sharp by the fact that respondents must be able to read/hear the questions and respond to them. The questions may be ‘Wh’ questions or ‘Yes/ No’ questions. One question may be linked with the other based on the responses. (This question carries 4 to 6 score)

Question 25.
Imagine that while shooting in Notun Gram, an actor was also present. While the shooting of the tiger was in progress, you got a change to interview him. Write six questions you would ask him. (SCERT Question Pool 2017)
Answer:
What kind of roles do you prefer?
What was the biggest audience you have performed in front of?
What was your first role as an actor?
Who is your favourite actor?
What was the character and why was.it challenging?
What sort of acting roles will you be seeking in the future?

Project Tiger Summary

Categories Class 10